OFELIA FLORICA HARANGUȘ

Video

Biografie

OFELIA FLORICA HARANGUS este o voce aparte specifica Prahovei, cu un timbru vocal deosebit, cald, care ii impresioneaza pe cei care o asculta. Ofelia are calitati vocale de exceptie. De aceea, vocea sa este considerata de specialisti ca fiind didactica si profunda, menita sa te emotioneze si sa te faca sa vibrezi.
Pentru Ofelia Florica Harangus exista doua cuvinte dragi – doina si dorul, pe care le-a alaturat intotdeauna prin vers si cantec. De altfel, piesele muzicale ale Ofeliei sunt inspirate din trairile oamenilor de la tara, cu bucuriile si necazurile vietii de fiecare zi.
Ofelia este o persoana modesta si sensibila, lucru pe care il observi imediat ce ai cunoscut-o. Cu o bogata colectie de cantece autentice si prin harul dat de Dumneazeu, Ofelia Florica Harangus este convinsa ca mai are multe de oferit iubitorilor de folclor prahovean si promite ca va veni mereu in intampinarea acestora cu noi si noi comori de cantec popular. OFELIA FLORICA HARANGUS s-a nascut pe 27 septembrie 1952, in comuna Brebu din judetul Prahova. Este casatorita si are doi baieti.
Ofelia Harangus este de profesie educator si considera ca, prin continutul ei, creatia populara influenteaza pozitiv trasaturile de caracter si de viata, ii face pe copii mai buni, mai harnici, ii invata sa-si iubeacsa familia, tinutul natal si poporul, cu ce are el mai valoros. In anul 1996, a obtinut Gradul Didactic I cu lucrarea metodica intitulata ZONA FOLCLORICA CAMPINA – IMPLICATIILE EI IN EDUCAREA PERSONALITATII COPIILOR PRESCOLARI (coordonator stiintific profesor Beatrice Petre de la Scoala Normala Ploiesti). Ofelia Harangus s-a implicat si se implica mereu in activitati didactice folclorice, accesisibile varstei prescolare, fiind convinsa ca doar asa pot fi descoperite talentele autentice care sa duca mai departe traditia populara.
Ofelia a ramas in localitatea de bastina pana la terminarea cursurilor scolii primare si gimnaziale.
Adesea, isi aminteste de cantecele mamei sau de mirosul de rasina al lemnului din care bunicul sau confectiona titere, acele minunate instrumente cu coarde ce mai rasuna uneori prin satele de pe Valea Doftanei. Bunicul sau, cunoscut de folcloristi sub numele de titerasul Traian Barbu, a fost un mare artizan in acest domeniu, iar in zilele de sarbatoare isi delecta familia cu sarbele lui – asezate, asa cum se cantau candva in zona.
Ofelia a invatat sa cante la titera de la mama si de la bunicul sau, lucru care i-a folosit mai tarziu cand a studiat vioara, instrument caruia i-a patruns tainele in perioada liceului. De altfel, dupa terminarea cursurilor gimnaziale, Ofelia a plecat la Buzau pentru a urma cursurile Liceului Pedagogic Spiru C. Haret.
Mama Ofeliei, Paraschiva Barbu, cu cantecele ei: Trandafir crescut in poarta, Se aud cainii latrand, Vine trenul din Ardeal, Of marie, Marioara sau Eu iubesc pe prispa afara, bunicul cu sarbele si horele lui cantate la titera, au sadit in sufletul Ofeliei dragostea pentru folclorul romanesc. Ofelia isi aminteste ca la numai 5 ani mama sa a invatat-o cantecul Ce mai fata cu ilic. Mai tarziu a invatat sa cante la titera cantecul Vine trenul din Ardeal, cantec ale carui versuri le-a aflat ceva mai tarziu tot de la mama sa.

In anul 1964, Ofelia a participat pentru prima oara intr-un spectacol folcloric local, alaturi de mama si de bunicul sau, fiind prezentati publicului ca fiind CEI TREI TITERASI. Acesta a fost inceputul succesului.
In anul 1965, la numai 12 ani, Ofelia Florica Harangus facea parte, alaturi de mama si bunicul sau, din Ansamblul Folcloric al Palatului Culturii din Ploiesti, sub conducerea muzicala a lui Ludovic Paceag si a dirijorului Eugen Bleotiu. Din acest ansamblu au facut parte mai multe familii de rapsozi populari din Prahova, dar si solisti profesionisti: fluierasul Gica Mustacioara, Vasile Bucur, Viorica Podgoreanu, Ion Dolanescu si altii. In aceasta perioada, anul 1965, Ofelia a participat impreuna cu Ansamblul Palatului Culturii la o emisiune televizata, transmisa in direct la TVR.
In anii de liceu Ofelia a continuat sa cante la titera, spre delectarea colegilor si a profesorilor. In aceeasi perioada a invatat sa cante la vioara si s-a pregatit intens, in afara orelor de curs, pentru a putea sustine examenul la Conservator. Ca eleva de liceu, Ofelia a colaborat ca solista de muzica usoara la Casa de Cultura si la Casa Armatei din Buzau.
In vacanta de vara a anului 1972, Ofelia a vizitat Casa de Cultura Geo Bogza din Campina in speranta ca va gasi aici o formatie de muzica usoara cu care sa continue activitatea muzicala. Nu a fost sa fie asa. Aici, Ofelia a gasit un taraf condus de professor Leonida Brezeanu, care i-a schimbat Ofeliei destinul artistic.
Asa se face ca in anul 1974, sub indrumarea profesorului Leonida Brezeanu, Ofelia a absolvit cursurile de initiere in culegere de folclor, iar mai apoi, dupa aproximativ 13 ani, a absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Ploiesti, avandu-i ca profesori indrumatori pe Corneliu Irimia, Ioan Podareanu si Ona Ioan.
In anul 1986, in urma unui examen a obtinut atestatul de ARTIST LIBER PROFESIONIST. Un an mai tarziu, a fost solicitata sa cante intr-o emisiune folclorica la Radio Romania in cadrul unui documentar despre orasul Campina – realizator Eugenia Florea, care a remarcat, cu aceasta ocazie, repertoriul si calitatile vocale ale Ofeliei si a invitat-o ulterior la Radio pentru a prezenta in fata Comisiei de specialisti cantecele culese de ea. A fost apreciata pozitiv de catre acesti specialisti, printre care s-au numarat Gruia Stoia, Ludovic Paceag, Alexandru Amzulescu, Gheorghe Oprea, Alexandru Fabian si altii, si a primit acordul pentru a imprima piesele cu Orchestra Radio sub bagheta maestrului Florian Economu. Ofelia Florica Harangus a participat de-a lungul timpului la diferite concursuri si manifestari de muzica populara unde a primit aprecierea publicului si a juriului:
1979: Locul I la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a IV-a, din Campina
1982: Locul II la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a VII-a, din Campina
1983: Premiul Juriului la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a VIII-a, din Campina si Locul I la Concursul CINE STIE CASTIGA din Slanic Moldova
1985: Premiul Special la Festivalul concurs ARGESULE PLAI DE DOR, editia a XV-a, din Campulng Muscel
1986: Premiul I la Festivalul Formatiilor de Instrumente Populare si al Rapsozilor, editia a V-a, din Naruja – judetul Vrancea si Locul IV (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Buzau
1987: Mentiunea Speciala a Juriului la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XX-a, din Buzau si Premiul Onorific al Juriului la Concursul Intrejudetean de Muzica Populara MARIA LATARETU, editia a V-a din Targu Jiu
1988: Mentiune la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XXI-a, din Buzau si Pemiul Special (Locul IV) la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XVIII-a din Drobeta Turnu Severin
1989: Premiul III la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XIX-a din Drobeta Turnu Severin si Locul III (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Ploiesti.
In perioada 1986 -1990, Ofelia a facut parte din Ansamblul Folcloric CRAITELE, al Caminul Cultural Valea Doftanei.

Activitatea profesionala a Ofeliei Harangus nu s-a limitat doar la profesia de educator. Din fire o luptatoare si cu o vesnic neobosita si tumultoasa personalitate, Ofelia Florica Harangus a considerat ca trebuie sa faca mai mult pentru cultura, arta si folclor. Astfel, in anul 1999, Ofelia Florica Harangus a fost redactor colaborator la Televiziunea Locala TV UTIL, unde a realizat emisiunea de folclor LA FANTANA DORULUI. Un an mai tarziu, in 2000, a fost redactor colaborator la Revista Zarva, unde a publicat articole referitoare la activitatea culturala a orasului Campina. Intre anii 2000 si 2002, Ofelia a fost, de asemenea, redactor colaborator la Cotidianul Oglinda.
Ofelia Florica Harangus a filmat, in emisiuni folclorice, la TVRM, TV Alfa, AlfaTV Ploiesti, Alfa TV Targoviste, TV Datina Dobreta Turnu Severin, Tele U Craiova, OTV, TV Favorit, TVR si TVR International. De asemenea, a fost invitata in emisiunile matinale ale TVRM si ale TV Favorit si la TVR2 la emisunea TONOMATUL DE PE 2. A participat in emisiuni la Radio Romania Actualitati si Radio Antena Satelor.
Roluri în televiziune La Bunica скачать песню в mp3 бесплатно – MUZALEM.com
https://muzalem.com/muzyka/la+bunica/Скачать MP3 · Marioara Man Gheorghe in cadrul emisiunii “Traditii de la bunica”. OFELIA FLORICA HARANGUS -Traditii de la bunica -National TV 05 04 2014.
DiscografieDupa anul 1990, Ofelia Florica Harangus si-a continuat cariera artistica fiind foarte des apreciata de catre folcloristi. Ofelia a fost invitata in emisuni radio si TV, a participat la numeroase spectacole si manifestari de gen.
In anul 1992, realizatoarea Teodora Popescu, de la TVR1, i-a consacrat Ofeliei Harangus una dintre editiile emisiunii STRAIELE PARINTILOR.
In anul 1996, a imprimat din nou piese pentru Fonoteca Radio cu Orchestra Nationala Radio de Muzica Populara sub bagheta maestrului Dorel Manea.

Albume
In anul 2003, Ofelia a realizat primele imprimari cu Casa de Discuri Electrecord, iar pe data de 4 martie 2004 a realizat un spectacol extraordinar pentru lansarea primei casete audio CINE A ZIS DORULUI DOR, ce cuprinde 18 cantece autentice.
La aceasta manifestare au particpat o serie de personalitati: Daniela Roxana Gibescu de la Electrecord, Eugenia Florea de la Radio Roamnia Actualitati, Vasilica Ghita Ene de la Radio Antena Satelor, Leonida Brezeanu directorul Clubului Marama din Ploiesti si colegii sai de cantec: Maria Tanase Marin, Maria Craciun, Victor Vranceanu, Domnica Sorescu si Polina Gheorghe impreuna cu Ansamblul Folcloric GHIOCELUL al Casei de Cultura Geo Bogza din Campina.
PARTICIPARI INTERNATIONALE
Festival International de Folclor-UMKA-Belgrad-Serbia,
Festival International de Folclor-Gradiska-Bosnia-Hertegovina,
Festival International de Folclor- Istanbul-Turcia,
Festival International de Folclor-Bolu-Turcia,
Festivalul romanilor de la Nurnberg-Germania-
Festival Mondial de Folclor- Kallithea Halkidiki-Kassandra-Grecia,
Festival de Folclor-iPROSOP-s,Selemet,r.Cimislia,Rep.Moldova,
Festivalul-Bujorilor- s,Bujor,r.Hincesti-Rep.Moldova,
Festival Horelor Bucuriene-s,Bucuria,r.Cahul,Rep.Moldova.
CA MEMBRA IN JURII INTERNATIONALE
Sa-mi canti cobzar-Cernauti-Kkraina,
In gradina cu flori multe-Cernauti-Ukraina,
Rapsodul Toader Captari-Cernauti-Ukraina,
Concurs de etnografie si folclor-TEZAUR VALAH-Suceava, editia a II-a-2019.

FACEBOOK     YOUTUBE