GHEORGHE TURDA

Video

Biografie

Gheorghe Turda (n. 6 martie 1948, Săpânța, Maramureș) este un cântăreț român de muzică populară. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee.
A absolvit școala generală în comuna natală, apoi liceul teoretic „Dragoș Vodă” din Sighet, secția reală. De mic i-a plăcut să cânte. Bunicul artistului a fost preot la Săpânța, un sat cu celebritate folclorică și etnografică în care se află Cimitirul Vesel din Săpânța. Bunicul îl lua la biserică. Psalmodia versete din psaltire. Știa multe colinde încă de atunci, colindele pe care le cântă și astăzi.
A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1966-1973). A fost un student eminent. Încă din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile deosebite ale timbrului său vocal, bogăția și valoarea repertoriului ales. A interpretat și arii din operă și operetă. Din 1973 este licențiat în artă, specialitatea muzică clasică.
În același an, după absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desființării ansamblului.
În 1991 a fost angajat la Ministerul de Interne, direcția pentru cultură, artă și sport. A reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, unde i-a adus pe interpreții de muzică populară Mioara Velicu, Benone Sinulescu, Mioara Pitulice etc.
A inițiat o suită de spectacole literar-muzicale în sala de festivități a ministerului, cu o tot mai vie deschidere spre publicul larg. A devenit directorul ansamblului „Ciocârlia”, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.
În 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific, ca recunoaștere a meritelor sale artistice. În anii 1994-1997, s-a implicat, în calitate de colonel, tot mai mult în viața artistică a celor ce-și desfășoară activitatea în armata și poliția română, precum și în armată în calitate de colaborator cu alte atribuții.
În perioada 1997-2001, Gheorghe Turda a lucrat în cadrul DGPMB ca șef de compartiment, la Direcția pentru relații publice, tradiții, educație și sport. În semn de apreciere a muncii neobosite și a valorii activităților, Turda a fost numit șef adjunct al direcției respective. Artistul Turda s-a retras din această activitate în august 2003, nu însă și din aceea de interpret de muzică populară.
Începând din 1966 a colaborat până în prezent cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară, între care: „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărțișorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei), „Tinerimea română”, „Doina Carpaților”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureșul” (Baia Mare), „Ciocârlia”, „Mara”
Turda vorbește și cântă, în afară de limba română, în italiană, engleză, franceză și rusă.
Prin decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea).
Este director al Centrului cultural național din Ministerul de Interne.

Discografie
Bine joacă turdenii, 1977
Hai, mîndro, să trecem dealul, 1986
Am avut și eu un dar
Măicuță, când m-ai făcut
Cine nu știe ce-i dorul
Disc realizat împreună cu frații Petreuș
Trece-mi dorul pe la poartă
La fântâna dorului, 1992, CD produs în Olanda (cuprinde: 22 piese, dintre care 6 colinde)
La fântâna dorului, 1994
Ghidrul din Săpânța
Tropăita din Săpânța
După pui de moroșan
Colinde: Sculați, boieri mari, La poalele pomilor, An nou fericit.
Dragu mi-i la veselie
Cui îi place dragostea
Nu mă bate Doamne, rău
Coboară din deal în vale
Toată lumea are un dor
PREMIERI & DISTINCȚII
În perioada 1970 – 2003 a obținut numeroase medalii, diplome, semne ale recunoașterii valorii interpretative: folclor, romanțe, canțonete, colinde, serenade etc. Între altele:
1970 – marele premiu al festivalului internațional de folclor de la Zagreb (Iugoslavia; cu concurenți din peste 25 de țări)
1971 – marele premiu al festivalului internațional de folclor de la Izmir (Turcia)
1973 – în urma mai multor recitaluri la festivalul mondial al tineretului și studenților la Berlin, în cadrul galei finale, medalia de aur și diploma de excelență
1976 – la festivalul Smithsonian, la celebrarea bicentenarului Statelor Unite ale Americii, medalia și locul I pe națiuni
în 1978 – marele premiu la festivalul mondial al tineretului și studenților, în Havana (Cuba)
1985 – marele premiu la festivalul de folclor din Drummondville, Canada
1993 – colierul de argint la festivalul mondial de folclor, Dijon, Franța
1993 – diploma de onoare, pentru 25 de ani de activitate artistică; conferită de președinția României
1997 – cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. La festivitate, artistul Turda a susținut un recital de neuitat.
2001 – cetățean de onoare al municipiului București
2002 – cetățean de onoare al satului Săpânța
2002 – virtutea militară în grad de cavaler cu însemn pentru militari; conferită de președinția României.
2003 – trofeul Superlativele VIP secțiunea folclor.

FACEBOOK     YOUTUBE