ALEXANDRU ARȘINEL

Video

Biografie

Alexandru Arșinel (n. 4 iunie 1939, Dolhasca, Baia, azi Suceava) este un actor român de comedie, care a contribuit la teatrul de revistă, televiziune și film. Este director al Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București.
A studiat la IATC (1962).

Pe 4 iunie 2019 a împlinit 80 de ani şi tot în acest an aniversează peste 60 de ani de carieră dedicaţi teatrului şi filmului românesc, dar mai ales Revistei, un gen unic în lume. După ce a fost sărbătorit pe scena Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” al cărui director a fost timp de 20 de ani, în luna noiembrie, marelui actor i se pregătesc alte surprize. În onoarea sa, pe scena Sălii Palatului vor evolua artiști consacrați, colegi de breaslă și de scenă alături de care Maestrul a jucat de-a lungul carierei sale în zeci de spectacole în București, în țară și în lume. ”Nici nu știu când au trecut atâția ani! Am muncit 60 de ani în teatru, aşa că merg mai departe cu sau fără voia mea. Trebuie să continui să muncesc ca să îmi întreţin puţin dorinţa de viaţă şi să-mi reîncarc bateriile cu ajutorul spectatorilor care mă ţin în formă şi vor mereu să mă vadă în spectacole de umor” – declara Alexandru Arşinel, un artist cu o carieră impresionantă, cu zeci de roluri de teatru și film și cu sute și sute de spectacole jucate, cel care a scris istoria Revistei românești și a Boemei, alături de marea actriță Stela Popescu.
Cu siguranță că gândurile scrise de celebrul scriitor și textier Aurel Storin acum mai bine de 20 de ani îl caracterizează și acum cel mai bine: ”(…) Acest mare actor popular joacă, zi şi noapte pe scena propriei vieţi, aproape neobosit. (…) Este artistul care a depășit de mult riscul meteoric și s-a făcut o stea în toată legea, pentru că are bossă de vedetă. Pare o forță a naturii, are o siguranță și un aplomb fără măsură, trage cu ghiulelele verbului său în sală, iar publicul explodează de râs. Cineva l-a comparat cu un tunar, dar comparația nu mi se pare exactă întrucât tunarii trag și pe de lături. Arșinel, nu! Și, ceea ce mi se pare un miracol, după explozie, actorul cântă sensibil, unduitor, inteligent. (…) Îl privesc uneori cum acoperă terenul și timpul și spațiul și sufletul și îi admir dorința sinceră, netrucată de a fi peste tot. Crede în public, în familie, în meseria lui și în prieteni. Puțini rezistă în zilele noastre la oboseala de a fi vedetă. Arșinel, da! Pentru că el joacă şi va juca tot timpul pe scena propriei sale vieți…”.
”Și acum, la ceas aniversar, observ cum cântecele lui Alexandru Arșinel dezvăluie de fiecare dată latura sa sufletească atât de familiară celor din jur, prea puțin cunoscută marelui public, care-l consideră un actor comic genial” – spunea Octavian Ursulescu, prezentatorul spectacolului aniversar de la Sala Palatului. “El a jucat excepțional, în teatru, și dramă, iar astfel de actori ascund într-un colț al sufletului un filon de tristețe, durere, dezamăgire care arareori este revelat spectatorilor. Alexandru Arșinel și-a deschis sufletul în compozițiile sale, este romantic, nostalgic și nu o dată cu o lacrimă în colțul ochilor. Iar noi ne amintim de încercările la care l-a supus viața și care cu siguranță l-au marcat și în plan artistic. (…) Dacă nu s-ar fi născut la Dolhasca, în Moldova, ci la Los Angeles, în California, ar fi devenit cu siguranță o mare vedetă comică a Americii și a lumii, cu zeci de filme la Hollywood, asemeni lui Sinatra, și în paralel ar fi bătut toate recordurile de tiraj cu discurile sale. Să ne bucurăm însă că este AL NOSTRU, monstru sacru în patrimoniul de aur al filmului și al teatrului românesc, în special al aceluia de Revistă, pe care l-a înnobilat cu harul lui unic. Probabil cei care îl ascultă cântând își închipuie că muzica ușoară este doar un hobby, dar e mai mult de atât. Alexandru Arșinel este un muzician în adevăratul sens al cuvântului: compune, stăpânește toate ritmurile, de la piesele latino-americane la romanțe, de la colinde la cele evergreen, neocolind muzica ușoară și bogatul folclor bucovinean. Cântul este pentru el plăcerea supremă, pentru că nu este un actor care și cîntă, ci un cântăreț în toată puterea cuvântului, cu numeroase discuri și succese muzicale la activ. Să facem o reverență în fața Lordului scenei și al muzicii ușoare, căruia îi declar afecțiune pe viață și îi spun că pentru noi este Alexandru King Arșinel!”.

Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière… Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani. La absolvirea facultații, promotia 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.
Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – “Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP, Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010, Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010), Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.
Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, ‘Colierul de turcoaze’ – 1985, Vară sentimentală” – 1986, În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea -1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul sexelor’, 2007 – 2008 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.
Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, “Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.
A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – ‘Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță’ sau ‘La mulți ani viață!’. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel  declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. ‘Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.
A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.
Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

Film
Ana și “hoțul” (1981)
Ca-n filme (1983)
Vară sentimentală (1986)
Colierul de turcoaze (1986)
În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)
Flăcăul cu o singură bretea (1990)
Miss Litoral (1991)
A doua cădere a Constantinopolului (1993)
Paradisul în direct (1994)
Războiul sexelor (2007 – 2008)
Toată lumea din familia noastră (2012)
Dublaj voce
Cartea Junglei: ursul Baloo
Cartea Junglei 2: ursul Baloo
Mașini: șeriful
Mașini 2: șeriful
Robin Hood (1973): Micul John
Ratatouille: maestrul Auguste Gusteau
YOUTUBE